Please, use these pictures only for a good cause! Thank you!

Friday, 12 November 2010

Excavatoarele si Eminescu...

„Cea mai mare operaţiune urbană din ultimii 20 de ani”: Oprescu a început autostrada Nord-Sud a Capitalei. Cad 86 de case. Excavatoarele – pe urmele lui Eminescu

de Alina BĂDĂLAN TURCITU | Maria MANOLIU | astăzi, 19:59

„Cea mai mare operaţiune urbană din ultimii 20 de ani”: Oprescu a început autostrada Nord-Sudul a Capitalei. Cad 86 de case. Excavatoarele – pe urmele lui Eminescu
Te sufoci dacă treci pe strada Buzeşti: câteva sute de metri de stradă pluteşte în praf şi moloz. Nu te mai vezi om cu om. De joi noapte, buldozerele zumzăie continuu. Acum, vineri seara, deşi e întuneric pe stradă, maşinăriile robotesc de duduie pământul: rup, scurmă, râcâie. Prin locurile astea a umblat Eminescu. Dovadă, pe faţada unei prăvălii este aşezată o placă de marmură cu inscripţia "Pe acest loc s-a aflat casa în care a locuit Mihai Eminescu împreună cu Veronica Micle în primăvara anului 1882". Şi prăvălia asta va dispărea în câteva zile; pe locul ei va fi o bucată de bulevard cu trei benzi pe sens şi două linii de tramvai.
"Câştigăm viteză: maşinile pot circula cu 25-30 km/h"
publicitate
"A început cea mai mare operaţiune urbană din ultimii 20 de ani". Aşa a caracteriza primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, marea demolare de pe strada Buzeşti care trebuie să facă loc viitoarei autostrăzi care va lega nordul de sudul Bucureştiului. Botezată "Diametrala Nord-Sud", şoseaua va porni din Piaţa Victoriei şi va ajunge până la Piaţa Progresu, trecând prin Buzeşti, Berzei, Vasile Pârvan, Uranus şi Bulevardul Tudor Vladimirescu.
Traseul dimetralei Nord-Sud va fi o alternativă a celui de pe bulevardele Magheru, Dimitrie Cantemir sau Calea Văcăreşti. "Se va putea parcurge în maxim un sfert de oră. Se va putea trece pe sub dealul Parlamentului şi se va ieşi la Piaţa Coşbuc", a explicat primarul Oprescu. Autostrada urmează să fie făcută în două etape.
"Câştigăm şi viteză în circulaţia maşinilor, care pot circula cu 25-30 kilometri la oră", a mai spus Sorin Oprescu. Prima fază a lucrărilor, care cuprind tronsonul Piaţa Victoriei-Vasile Pârvan, se va încheia cel mai devreme în martie şi cel mai târziu în iunie, 2011.
Istoricul hotel Marna va pieri zilele acestea
"Era un coafor pe locul acela unde a intrat prima dată buldozerul. Înţeleg că oamenii veniţi să-şi aranjeze părul au fost ridicaţi de pe scaun pur şi simplu să evacueze clădirea urgent că trebuie demolată. Şi noi va trebui să părăsim clădirea în curând şi nu ştim unde vom merge. Suntem chiriaşi aici, despăgubirea pentru teren a primit-o proprietarul, nu noi", ne spune şefa unui magazin de produse naturale de pe Buzeşti. Peste câteva zile, buticul va deveni şi el o grămadă de moloz, căci se află la o aruncătură de băţ de cele câteva clădiri deja demolate.
Dar până la el va cădea hotelul Marna, vechi de pe la 1930. Era pe lista monumentelor istorice, dar a fost declasat. "Chiar dacă e hotel de o stea, era căutat, fiind bine plasat, lângă Gara de Nord. Are 45 de camere iar noi, cei 14 angajaţi, am fost băgaţi la concediere colectivă. Cu siguranţă nu este vorba despre a construi Bulevardul Uranus, ci mai degrabă cineva este interesat să exploateze cumva bogăţia de ape geotermale care se află sub acest teren", ne spune o angajată de la Marna. Se uită lung la clădire, una dintre puţinele renovate în marea de coşmelii de pe Buzeşti. Poate e ultima dată când o mai vede întreagă; peste câteva zile va intra buldozerul şi în Marna. Angajaţii au golit tot hotelul, au împachetat şi acum păzesc obiectele să nu cumva să le fure cei câţiva localnici care stăteau ilegal în vechiturile deja demolate.
Un tunel de 37 de metri, cu binecuvântarea Patriarhului
Proiectul prevede ca de la piaţa Vulcănescu lucrările să continue pe Berzei până în zona podului Haşdeu. "Începem cu bulevardul Vasile Pârvan, până la podul Haşdeu, acesta intrând şi el în supralargire, după care se intră sub pământ. A fost aleasă şi premisa creării unui tunel la aproximativ 37 de m pe sub Dealul Parlamentului, în apropiere şi totuşi departat de construcţia Catedralei Neamului, astfel încat să nu ne intersectăm cu aceste lucrari. Avem si binecuvantarea Patriarhului ca să putem trece pe acolo, m-am consultat cu el şi a fost de acord", a spus primarul general.
Pentru construcţia Diametralei Nord-Sud, Oprescu a cerut conducerii Camerei Deputatilor să-i cedeze o bucată de teren. "Sus, în apropiere de Marriott, Parlamentul va ceda o parte din teren pentru supralargirea bulevardului Izvor, care acum este îngust şi pe care se creeaza numeroase ambuteiaje. Tunelul acesta va iesi în Uranus, până în apropierea pieţei Coşbuc şi va uşura mult ieşirea către sud, mergând pe calea Rahovei, Veteranilor", a mai explicat Sorin Oprescu. Faza a doua a lucrărilor se va încheia la inceputul anului 2012.
Cad provăliile Buzeştiului
Cinematograful Buzeşti nu mai există. Este un munte de moloz plin cu pietroaie şi fierătănii. Lângă el, cineva a sprijinit tricolorul, nu se ştie de ce. Te terenul care odată a fost curtea cinematografului se odihnesc două buldozere. Mâine vor intra în fostele prăvălii cu antichităţi, micuţe şi cu multe geamuri. Pe buticul inscripţionat "Suveniruri, obiecte decorative şi artă" scrie: "Ne mutăm în strada Duca".
86 de case = 29 milioane euro
Pentru construcţia viitoarei autostrăzi, Primăria Capitalei a trecut la demolarea imobilelor de pe strada Buzeşti. În total este vorba de de 86 de clădiri iar suma alocată pentru despăgubirea proprietarilor se ridică la 29 de milioane de euro.
"În legatură cu demolarile din aceste zile, aş vrea sa-ntelegeti ca acolo erau case vechi, prăbuşite, sau doar schelete de case rămase în picioare", spune Oprescu.
Excavatoarele - pe urmele lui Eminescu
"Cât despre afirmaţiile unora că rămân câteva case, eu vă răspund că rămân deocamdată câteva case, care sunt monumente istorice, declasate din categoria aceasta prin ordinul ministrului, dar există o perioadă de cateva zile, conform legii, până când ordinul va fi reconfirmat de apariţia în Monitorul Oficial", a adăugat primarul general. Este vorba de fostul hotel Marna, de casa în care a locuit Mihai Eminescu cu Veronica Micle şi cinematograful Feroviar. Oprescu a promis că va reconstrui cinematograful pe un teren de 300 de metri pătraţi donat de o firmă care comercializeză produse petroliere.

No comments: